Veel gestelde vragen - Netwerken
Wat is ethernet?
Ethernet is het meest gebruikte systeem voor LAN netwerken. Ethernet, wat oorspronkelijk ontworpen is door Xerox, DEC en Intel, wordt gebruikt om PC's en andere randapparatuur met elkaar te verbinden. Ethernet is opgebouwd als "ster-bekabeling" en is daardoor veel flexibeler dan andere type netwerken. Door gebruik te maken van een uniek IP adres, kan apparatuur met elkaar communiceren. In het geval van CCTV camera, kunnen beelden vanaf iedere PC bekeken worden, of verstuurd worden naar een CCTV monitor.
 
Wat is het verschil tussen een Web en netwerk applicatie?
Bij een web applicatie worden plaatjes gebruikt welke door iedereen bekeken kunnen worden via het internet. De webcamera/server is verbonden met een modem, welke op zijn beurt verbonden is met een webserver. Webcamera's zijn meestal slecht van kwaliteit en hebben een zeer lage update snelheid (1 plaatje per 20 seconde is geen uitzondering).
Netwerk gebaseerde applicaties worden toegepast in bedrijven welke gebruik maken van een lokaal netwerk. Er behoeft alleen maar een netwerkcamera aangesloten te worden op het lokale netwerk, en voorzien worden van een uniek IP adres, en iedereen in het netwerk kan de beelden van deze camera bekijken.
 
Wat is een webcam?
Een webcam bestaat uit een camera en een compressie apparaat welke plaatjes produceert om via het internet te bekijken. De camera's zijn van lage kwaliteit en meestal geschikt om bovenop een PC monitor te bevestigen. Gardiner Security verkoopt geen webcams, omdat wij van mening zijn dat deze producten in de low-budget computer markt behoren. Deze camera's zijn niet geschikt voor CCTV applicaties.
 
Wat is een web/netwerk camera?
Een web/netwerk camera bestaat uit een CCD camera, een ingebouwde capture-kaart, web-server en in sommige producten ook software om beelden te bekijken. Web/netwerk camera's zijn vrij eenvoudig te installeren omdat alle componenten in één behuizing zijn samengevoegd. De camera kan verbonden worden met het internet, of direct aangesloten worden op het LAN/WAN. Eenmaal verbonden met het netwerk kunnen de plaatjes bekeken worden met behulp van een standaard webbrowser of via de meegeleverde software.
 
Wat is een web/netwerk videoserver?
Een web/netwerk videoserver bestaat uit een box waarop video ingang(en) zijn te vinden voor het aanluiten van conventionele camera's. Het grote voordeel van videoservers is dat u verschillende apparaten kunt aansluiten op het netwerk, zoals camera's, timelapse recorders en bijvoorbeeld video multiplexers. Eenmaal aangesloten, kunt u beelden via een webbrowser bekijken en/of via meegeleverde software.
 
Wat voor kennis is benodigd om deze appartuur te installeren?
De kennis welke benodigd is om CCTV netwerk te installeren verschilt per project. We adviseren een persoon, met voldoende IT/computer ervaring, mee te laten beslissen in de keuze van apparatuur en eventueel de installatie van de producten. Over het algemeen zijn de producten voorzien van een goede (meestal engelstalige) handleiding.
 
Hoe compleet zijn de bijgeleverde handleidingen?
Voor alle producten geld dat de meegeleverde handleidingen compleet en duidelijk zijn geschreven. Meestal zijn de handleidingen engelstalig. Indien u toch problemen bij de installatie heeft, kunt u telefonisch of via e-mail hulp krijgen.
 
Hoe flexibel is de software om plaatjes te kunnen bekijken?
Alle producten worden geleverd met standaard software. Elk softwarepakket beschikt over specifieke eigenschappen. Sommige pakketten beschikken over features als motion-detectie en opslag van beelden. Het is op dit moment vrij moeilijk om software uit te wisselen voor verschillende producten.
 
Moet ik altijd van een PC gebruik maken om videobeelden te kunnen bekijken?
Nee, wij verkopen onder andere Controlware video receivers welke gebruikt worden om videobeelden door te sturen naar een standaard CCTV monitor. Deze producten zijn zeer populair in CCTV systemen waar al monitoren in gebruik zijn.
 
Moet ik altijd van een PC gebruik maken om videobeelden te kunnen bekijken?
Nee, wij verkopen onder andere Controlware video receivers welke gebruikt worden om videobeelden door te sturen naar een standaard CCTV monitor. Deze producten zijn zeer populair in CCTV systemen waar al monitoren in gebruik zijn.
 
Ik beschik over een bestaand CCTV systeem, kan ik hierop met netwerk apparatuur uitbreiden?
Ja, op alle videoservers kunt u standaard camera's aansluiten welke beschikken over een composiet uitgang. Sommige videoservers (bijvoorbeeld Samsung) beschikken over een loop-through uitgang, waardoor het aansluiten en doorlussen van het videosignaal zeer gemakkelijk is.
 
Wat is de kwaliteit van video over een netwerk?
Afhankelijk van de gebruikte apparatuur kan de kwaliteit gelijk zijn aan livebeelden van een conventionele camera. Echter, bij de goedkopere serie camera's is de compressiemethode van belang. Afhankelijk van de gebruikte compressie zal de kwaliteit meer of minder zijn.
Bron: Gardiner