Veel gestelde vragen - Infrarood
Wat is de levensduur van een Infra-rood lamp?
Installateurs en eindgebruikers zijn vaak ontevreden over de levensduur van een halogeen lamp welke gebruikt wordt in een conventionele infra-rood lamp.
Om dit probleem niet meer te hebben zijn er ook led infrarood schijnwerpers, deze zijn duurder in de eerste aanschaf en hebben qua afstand een korter bereik tot +/- 60 meter maar hebben een veel langere levensduur.
De gemiddelde levensduur van een halogeen lamp is +/- 4000 uur. Aangezien dit een gemiddelde is is de kans 50% dat deze levensduur niet gehaald wordt. Het is dus verstandig om altijd voldoende halogeen lampen op voorraad te hebben zodat de lamp direct vervangen kan worden.
 
Hoe ver kan ik met een camera kijken in de nacht situatie wanneer ik gebruik maak van infra-rood verlichting?
De afstand waarover de camera kan kijken hangt af van de gevoeligheid van de camera in het infra-rood bereik en van de lens en uiteraard de afstand welke overbrugd wordt door de infra-rood lamp.
 
Waarom heb ik een infra-rood lamp nodig?
Er zijn een aantal redenen om een infra-rood lamp te gebruiken.
Er moet in een nachtsituatie opname plaats vinden in een lage licht conditie zonder dat iemand er van op de hoogte is.
Er moet in een nachtsituatie opname plaats vinden terwijl het niet mogelijk is om gebruik te maken van aanvullende normale verlichting. (Bijvoorbeeld omdat dit verblindend kan werken).
 
Welk type licht kan ik gebruiken met kleuren camera’s?
Alleen verlichting in het zichtbare gedeelte kan worden gebruikt. Tungsten halogeen is vaak de aanbevolen lichtbron.
 
Kan ik gebruik maken van infra-rood verlichting met kleuren camera’s?
Het antwoord hierop is NEE! Kleuren camera’s zijn over het algemeen uitgerust met een ir-cut filter wat elk licht boven 700Nm er uit filtert.
 
Wat is het verschil tussen 715, 730 830Nm infra-rood licht?
715, 730, 830 Nm zijn golflengtes licht. Hoe hoger het getal hoe verder in het infra-rood. Door middel van een filter kunnen deze golflengtes licht verkregen worden. Bij 715 Nm is nog een rode gloed waarneembaar. Bij 830 Nm is dit niet meer het geval. Bij de keuze van infra-rood verlichting moet eerst naar de specificaties van de camera gekeken worden of deze lichtbron wel geschikt is om te worden gebruikt. Niet alle zwart-wit camera’s zijn geschikt om in het diepe infra-rood te functioneren.
 
Over welke afstand werkt mijn infra-rood schijnwerper ongeveer?
Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. De meeste fabrikanten geven de afstand van het licht in niet gefilterde toestand, terwijl een filter toch al snel 10% vermindering tot gevolg heeft. Dit is uiteraard alleen een richtlijn. De afstand waarover de lichtbron werkt wordt ook beïnvloed door het weer zoals regen en mist. Als richtlijn kan de volgende tabel worden gebruikt waar de maximale afstand wordt vermeld:
500W 150-200M
300W 80-120M
50W 15- 30M
30W 5- 15M
Bron: Gardiner