Veel gestelde vragen - Camera's
Hoe kies ik de juiste camera voor de mijn toepassing?
In het algemeen is dit een moeilijke beslissing. Er zijn veel zaken waar rekening mee moet worden gehouden om tot de juiste camera te komen welke voldoet aan de eisen die gesteld worden.
Er moet worden overwogen om voor een hoge resolutie camera te kiezen indien een groter detail nodig is. Bij een kleuren camera 460 tvl (of hoger) en bij een zwart-wit camera 570 tvl (of hoger).
Auto iris lenzen (dc of video) en c/cs mount lenzen zorgen voor een ruime keus.
Een gevoeligere camera zorgt voor een beter beeld in slecht verlichte omgevingen. De gevoeligheid wordt aangegeven door de minimale verlichting welke nodig is om nog een bruikbaar beeld te hebben. Voorbeeld: kleur 1.0 Lux met een lens f1.2 50 IRE (het iRE getal is een waarde hoeveel van het originele video signaal er over is 100 Ire =100%)
Een bleke achtergrond wordt bij een conventionele camera veroorzaakt door (te)veel tegenlicht. BLC (Back Light Compensation = tegenlicht compensatie) zal het tegenlicht tegengaan waardoor de beeldkwaliteit wordt behouden.
Felle lichtbronnen (koplampen van een auto o.a.) kunnen worden geïnverteerd door een optionele peakwhite inverter of een eclips mode welke op sommige camera’s aanwezig is. Hierdoor worden de donkere plekken lichter gemaakt waardoor daar meer detail te zien is op de donkere plaatsen wat anders niet zichtbaar zou zijn.
 
Wat zijn OSD camera’s
OSD (On Screen Display= weergave op het scherm) camera’s hebben een menu structuur in de camera welke de conventionele manier van instellen (dipswitches potmeters e.d.) vervangt.
 
Kan ik kleuren camera’s buiten gebruiken?
Ja. Kleuren camera’s kunnen buiten worden gebruikt maar ze functioneren niet in zulke lage licht condities als een zwart-wit camera.
Een alternatief zou zijn om een twin camera te gebruiken welke bij voldoende licht kleur is en bij lage licht condities overschakelt naar zwart-wit.
 
Hoe stel ik een camera met lens in voor lage licht condities en hoe met infra-rood verlichting?
Met behulp van een filterset.
Wanneer de backfocus van een kleuren camera voor een lage licht conditie wordt ingesteld moet gebruik worden gemaakt van een ND1 filter welke voor de lens geplaatst wordt tijdens het afregelen.
Wanneer de backfocus van een zwart-wit camera voor een lage licht conditie wordt ingesteld moet gebruik worden gemaakt van een ND3 filter welke voor de lens geplaatst wordt tijdens het afregelen.
Wanneer een zwart-wit camera welke uitgerust is met infra-rood verlichting moet worden ingesteld moet gebruik worden gemaakt van een IRP (ir pass) filter welke voor de lens geplaatst wordt tijdens het afregelen.
Indien u niet beschikt over deze filters kan het noodzakelijk zijn om ter plaatse te gaan wanneer het donker is.
 
Ik heb een nieuwe camera met lens geïnstalleerd en ik krijg geen scherp beeld. Hoe kan dit?
De meest gemaakte fout is het wel of niet gebruik maken van een C/CS mount adapter ring.
Let op! Een C-mount lens op een CS-mount camera kan onherstelbare schade aan het CCD element tot gevolg hebben!
Wees er van overtuigd dat het lenstype en het cameratype overeen komen.
Bron: Gardiner