Simplex en multiplex
Verschil tussen simplex en multiplex
Bij een simplex multiplexer kunnen de beelden van de camera’s gelijktijdig op één videorecorder opgenomen worden. Daartoe worden de verschillende camera beelden tot een nieuw videosignaal gevormd (Multiplex), dat op een timelapse recorder opgenomen kan worden. Op de momenten dat er niet opgenomen wordt, dan kunnen de beelden van alle camera’s tegelijk op één monitor weergegeven worden. Tijdens het opnemen kan gewoon naar een volledig beeld of naar een sequentie van volle beelden gekeken worden, onafhankelijk van de combinatie van beelden die opgenomen wordt.
    
Bij weergave kunnen de beelden van alle opgenomen camera’s tegelijk op één monitor weergegeven worden. Bovendien kunnen alle beelden van de afzonderlijke camera’s met de volle beeldscherpte weergegeven worden als volledig beeld.
 
Een duplex multiplexer werkt net als de simplex multiplexer, maar bovendien kunnen ook gedurende het opnemen ook nog eens alle camera’s in multiscreen weergegeven worden. Bij een simplex multiplexer kan dat niet. Een duplex multiplexer bestaat eigenlijk uit twee multiplexers in één behuizing, die hoewel ze beide met dezelfde bedieningsknoppen bediend worden, geheel onafhankelijk van elkaar kunnen werken. Hierdoor is het zelfs mogelijk om met één recorder op te nemen terwijl op dat zelfde moment m.b.v. een andere recorder een band bekeken wordt via de multiplexer.
 
Samengevat,
Als men alleen alle beelden tegelijk wil opnemen, maar tijdens het opnemen niet alle beelden tegelijk op één monitor hoeft te kunnen bekijken, dan is een simplex multiplexer de meest voordelige keuze.
 
Als men ook tijdens het opnemen alle beelden tegelijk op één monitor wil kunnen bekijken, dan is een duplex versie nodig.