Licht
Een van de meest belangrijke dingen, die men in de gaten moet houden bij het ontwerpen van een TV camerasysteem, is licht of liever gezegd, verlichting. Het verlichtingsnivo moet voldoende zijn en bovendien moet kunstverlichting vanuit de juiste hoek aanstralen. Zonder een juiste verlichting krijgt u gegarandeerd een slechte beeldkwaliteit. De lichtstroom welke door een lichtbron wordt uitgezonden wordt uitgedrukt in lumen. De verlichtingssterkte wordt uitgedrukt in lux en is de maat voor de lichtstroom die op 1 m2 van een oppervlakte valt. 1 lux is dus 1 lumen/m2.
Het is noodzakelijk om bij het ontwerpen van een TV camerasysteem te weten hoeveel lux ongeveer geboden kan worden. Bij voorkeur dient dit niveau te worden gemeten.
 
Onderstaande tabel geeft een benadering van de verlichtingssterkte onder verschillende omstandigheden.
  
vol zonlicht : 10.000 tot 100.000 lux
bewolkte dag : 100 tot 10.000 lux
schemering : 10 lux
sterke schemering : 1 lux
volle heldere maan : 0,1 tot 1 lux
bewolkte hemel - volle maan : 0,01 tot 0,1 lux
heldere sterrenhemel : 0,001 lux
bewolkte sterrenhemel : 0,0001 lux
  
Kunstlicht levert zeer verschillende waarden, afhankelijk van het type toegepast licht, het vermogen en de afstand van de lichtbron tot het onderwerp. Eén 1000 Watt halogeen lamp levert op 1 meter afstand f 2500 lux. Bij toepassing van een goede reflector kan dit getal worden verdubbeld.
Eén 100 Watt gloeilamp levert op 1 meter afstand + 150 lux. Het gemiddelde lichtniveau in een straat is bij lantaarnverlichting niet hoger dan 5 lux.
 
Rijkswegen daarentegen, welke dikwijls met Natrium gasontladingslampen worden verlicht, leveren doorgaans ongeveer 10 â 15 lux gemeten vanaf het wegdek. Op kruispunten en viaducten wordt soms 25 lux gemeten. Niet alleen de verlichtingssterkte is belangrijk, ook de zogenaamde spectrale distributie, dat wil zeggen de kleur(en) van het licht. Licht kan worden gedefinieerd als dat deel van het elektromagnetische spectrum waar het oog gevoelig voor is. Dit zichtbare gedeelte heeft bepaalde golflengten, welke worden gemeten in nanometers. (Een nanometer is het 10-miljoenste deel van een centimeter). Het zichtbare gedeelte van het spectrum ligt tussen de 400 en 750 nanometer.
   
Natuurlijk licht heeft dus een breed spectrum van ultraviolet tot in het infrarood, waarbij het zonlicht een piek heeft in het blauwgroen gebied, terwijl een nachtelijke hemel een uitstralingspiek heeft in de nabijheid van het infrarode gebied. Het menselijk oog is niet even gevoelig voor al deze golflengten.